印尼千层糕 Kek Lapis Buttercup

  • Prep Time
  • Cook Time
  • Type
  • View
    1,473

材料:

Buttercup340克(室温溶解)、炼奶50g、蛋白 5粒、蛋黄12 粒、细糖100g、

面粉100g、发粉1茶匙

7寸方形

做法;

  1. 将蛋糕模底部刷上Buttercup牛油,放入烘焙纸备用。
  2. 将Buttercup牛油加入炼奶,拌打至细滑糊料。
  3. 将蛋白打至硬性发泡,分三次加入白糖,打至松发变白。慢慢加入12粒蛋黃,拌匀。
  4. 预热烤箱至180度。
  5. 将鸡蛋混合料分3次加入牛油混合料内拌匀。
  6. 将面粉加入发粉拌匀,筛入蛋糊内,拌匀。
  7. 在已铺上油纸的方模里倒入1杯面糊(约125ml),铺平。放入烤箱以180度烘烤10分钟左右或者看到颜色变黄就可以取出。
  8. 接着再倒入面糊铺平,放入烤箱烤5 分钟。重复以上步骤至面糊用完为止。
  9. 烤最后一层时用上下火烤10min即可取出。
  10. 脱模待凉,即可切片享用。

Kek Lapis Buttercup

Bahan-bahan:
340g Buttercup (dibiarkan lembut pada suhu bilik)
50g susu pekat manis 

6 biji putih telur
12 biji kuning telur
100g gula kastor
100g tepung
1 sudu teh serbuk penaik
Loyang 7×7” dialas dengan kertas minyak pada dasarnya

Arahan:
1. Gris dasar loyang 7″x7″ dengan Buttercup dan alas dasar dengan kertas minyak.
2. Satukan Buttercup dan susu pekat dalam mangkuk adunan, pukul sehingga berkrim.
3. Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul sehingga kembang dan ‘bertanduk’. Masukkan 12 biji kuning telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga kental.
4. Panaskan ketuhar pada 180°C.

5. Masukkan campuran telur ke dalam campuran Buttercup tadi sedikit demi sedikit, gaul perlahan-lahan sehingga sebati.

6. Satukan tepung dan serbuk penaik. Kemudian, masukkan campuran tepung ke dalam adunan.
7. Ambil satu cawan (125ml) adunan dan ratakan di dalam tin pembakar. Bakar pada 180°C selama 10 minit atau sehingga permukaan kek berwarna perang.

8. Untuk lapisan kedua dan seterusnya, bakar selama 5 minit sahaja. Ulangi proses yang sama sehingga habis.
9. Akhir sekali, bakar dengan api atas dan bawah selama 10 minit sehingga kek masak.

10. Keluarkan daripada ketuhar, biarkan sehingga suhu bilik dan kek sedia untuk dihidangkan.