红咖哩鸡 ayam masak merah

  • Prep Time
  • Cook Time
  • Type
  • View
    1,231

 

红咖哩鸡

材料:

A:Buttercup牛油100克、鸡肉1/2只(斩成6块)、盐  1 湯匙、黄姜粉1汤匙、亚叁膏100克、  200毫升 水、咖喱叶 少許、黄糖1 汤匙、

番茄3 粒(切小块)、、

B(研磨料):

蒜米5瓣、辣椒干50克(切小片浸泡热水)

、红葱头6粒(切片)、大葱2粒(切片)、南姜1小塊(切片)、香茅2 支(切片)、油3湯匙

调味料:

作法:

  1. 大碗内,放入鸡肉,加入盐和黄姜粉腌好。平底锅热油,放入鸡肉以中火炸至金黄色,捞起备用。
  2. 加入全部材料B 放入搅拌器打成泥。
  3. 亚叁 膏加200毫升清水拌匀稀释。
  4. 镬内热油,爆香研磨香料泥至出油。
  5. 加入Buttercup、咖喱叶、盐和糖,拌炒均匀。
  6. 加入蕃茄,炒至半熟软。
  7. 最后加入 鸡肉和亚参水,焖煮至鸡肉熟透。
  8. 吃时撒上红辣椒和青葱装饰,即可享用。

Ayam Masak Merah Buttercup

Bahan A: 

100g Buttercup 

1/2 ekor ayam – potong 6 

1 sudu besar garam

1 sudu besar serbuk kunyit

100g asam jawa

200ml air

Daun kari

1 sudu besar gula perang

3 biji tomato (dipotong kecil)

 

Bahan B 

Bahan Kisar: 

5 ulas bawang putih

50g cili kering (dipotong dan dilecur dalam air panas)

6 biji bawang merah (dihiris)

2 biji bawang besar (dihiris)

1 ketul lengkuas (dihiris)

2 batang serai (dihiris)

3 sudu besar minyak

 

Ayam Masak Merah Buttercup

Bahan A: 

100g Buttercup 

1/2 ekor ayam – potong 6 

1 sudu besar garam

1 sudu besar serbuk kunyit

100g asam jawa

200ml air

Daun kari

1 sudu besar gula perang

3 biji tomato (dipotong kecil)

 

Bahan B 

Bahan Kisar: 

5 ulas bawang putih

50g cili kering (dipotong dan dilecur dalam air panas)

6 biji bawang merah (dihiris)

2 biji bawang besar (dihiris)

1 ketul lengkuas (dihiris)

2 batang serai (dihiris)

3 sudu besar minyak